fredag 27 februari 2009

Eftermiddagsfunderingar om nutidens framtid?

I dagens ledare i Bohusläningen så funderar chefsredaktören över framtidens press och nyhetskällor. Bohusläningen tappade prenumeranter under det gångna året, men detta till trots så tar tidningen ett kliv uppåt i listan över Sveriges största dagstidningar.
Orsaken till den här trenden går det många spekulationer och teorier om, men en av dem är att utbudet av nyheter blir större och större. Det finns många fria och gratis nyhetsbloggar och sidor på internet som rapporterar - mer eller mindre seriöst - om vad som händer i nutiden. Jag har hört att termen "sociala medier" används om dem. Detta är så klart på kort sikt en bra sak, en företeelse som öppnar upp den offentliga diskussionen, och därmed förstärker demokratin.
Men eftersom många bloggar inte har någon som kan ta ansvar för det skrivna, det blir upp till individen att göra den etiska bedömning som är så viktig. Och de flesta bloggare känner antagligen inte till de regelverk som svensk press har enats om att följa. Med det regelverket vill svenska journalister motverka en lagstiftad text om vad som är tillåtet att säga och inte, förutom tryckfrihetslagen så klart.
Våra tidningar, som med en person som ställs till svars för vad som skrivs och med professionella journalister opartiskt rapporterar om händelser fyller en livsviktig funktion i vårt samhälle. Mardrömmen är att det blir så få människor som är villiga att betala för sina nyheter att de professionella medierna dör ut. Kvar blir ett stort opartiskt informationshål. Men det är väl det som är SVT's främsta uppgift att förhindra, så det kommer antagligen aldrig hända.

Samtidigt sjunker Franska tidningars upplagor, och förtroendet för tidningarna är Europas lägsta. Men all heder åt Franska staten som lägger ner ofattbara 2,1 miljarder euro på att stödja tidningarna, och framförallt dagspressen. Om nu detta är en lite överdriven summa låter jag vara osagt.

Som jag redan har nämnt så har Sveriges medier enats om några ganska korta regler över vad man bör publicera. Men detta är alltså ingen lag, utan bara rekommendationer som, mig veterligen, alla svenska medier har anammat.
Dessa riktlinjer kan - och görs - tolkas på olika sätt. Ett typexempel på detta är hur pressen har följt det uppmärksammade mordet i Malmö. Om hurvida det är till allmänhetens intresse att få veta deras religiösa tillhörighet. Jag kan känna att vi särbehandlar de grupper som har varit utsatta för mycket förolämpningar. Är det möjligt att få en jämställd syn på till exempel homosexuella om alla journalister tänker sig för både en och två gånger innan han formulerar en mening om homosexuella?
Självklart inser även jag vikten av att inte förolämpa någon folkgrupp i media, men samtidigt är något som faktiskt säljer, och därmed borde väl allmänintresset vara stort? Men om en tidning skulle tänka på det sättet skulle snart inget döljas i brödtexten, vilket är helt oacceptabelt. Vad som skrivs och inte är en hårfin gräns som varje enskild journalist och tidning får väga själv, enligt min mening. Men jag menar också att skribenten, eller den som ansvarar för formuleringarna får ställas till svars för det han skriver.

Som sista stycke vill jag nämna att det finns det en blogg som är kritisk mot nyhetsbyrån TT (www.tt-kritik.blogspot.com om någon är nyfiken). Bloggen har bland annat anklagat TT (eller någon skribent för TT) för att vara antiisraeliska i frågan om Gaza. Nu ska man kanske inte tro på det de skriver helt och hållet, vilket är värt att tänka på att samma motto gäller för all rapportering och press. Alla har gjort fel någon gång, och det kommer hända igen. Men bloggen är ett bra exempel på att det är lättare att nå ut till många läsare i dagens informationssamhälle, på gott och ont.

//Zimon

5 kommentarer:

Lillsefimen sa...

Hej Zimon!
Himla intressant att du tar upp det här med bloggandet, det är väl en gråzon om något. Jag tro som du, de flesta som gör det har inte en susning om etik, eller att det finns etiska regler för vad som ska publiceras i andra medier. I den här formen finns förstås en frihet, att man inte behöver känna de "begränsningar" som moral ger. Men vad det innebär för framtida pressetik vore intressant att se, om man fick läsa en tidning från framtiden skulle man kanske trilla av stolen...
Tack för att jag fick läsa,
hälsar Vanni, en kurskamrat.

Anonym sa...

Hej Zimon,

Jag skulle egentligen kommentera någon annan, men blogg saknades så här får du en bonuskommentar!

Jag tycker att ditt resonemang om bloggarnas påverkan på nyhetsmedierna är väldigt intressant!

Jag valde själv ett liknande ämne och skrev om hur bloggarnas närvaro kan förändra de etiska normerna även i "gammelmedierna". Hur påverkan blir återstår att se, men någonting kommer alldeles säker att hända nu när bloggarna får ett allt starkare inflytande.

Om det föreligger någon risk för mediedöd vet jag däremot inte om jag tror på. De traditionella medierna har en starkare ställning än man tror och folket ändrar ogärna sina medievanor. Diskussionen är inte ny, utan uppkommer varje gång en ny medieform slår igenom. Titta bara på dagspressen som har en fortsatt stark ställning trots radions uppkomst, trots TV:s genombrott osv.

Men den som lever får se... Bra jobbat i alla fall!

Annelie sa...

Hej Zimon!

Viktigt det du tar upp om de pressetiska konsekvenserna av alla dessa bloggar. Kanske kommer detta i framtiden leda till att vi får någon form av pressetiska regler i lagtext?

Intressant det du skriver om franska tidningar. Min spontana invändning blir huruvida det är lämpligt att media är ekonomiskt beroende av staten? Får det en påverkan på graden av opartiskhet i nyhetsrapporteringen?

Annelie Malby, kursare

Anonym sa...

Hej Zimon,
Vilken trevlig text du fått ihop. Många funderingar och exempel lyfts fram. Bra att du tar upp om bloggandet som har blivit så gigantiskt stort den sista tiden. Tycker mycket om när du skriver att gränsen är hårfin och det är upp till de som publicerar det, samt att de får stå till ansvar för det. Tyvärr så tror jag skadan redan har skett när det står i tidningen och det är svårt för de utsatta. Men visst ska de som skriver om saken stå till svars för det.
Tack för en trevlig text/ Helena Present

Calle sa...

Hej Zimon!
har inte listan på vem jag skulle kommentera så det har tagit lite tid. Har för mig att jag såg ditt namn. Jag tycker oxå det är synd att inte pressetiken finns lika starkt hos bloggare. Samtidigt tror jag också på det är sunt att medieutbudet styrs av folks önskan och behov. Visst kommer saker förändras det gör det alltid. "Det var bättre förr" Kommer vi säga i alla tider. Förhoppninsvis vinner vårt sunda förbuft. Idag betalas ju det mesta medier med reklam istället för försäljning. Tillslut kankse vi tröttnar på det och köper "reklamfritt" som man kan göra på tex spotify. Etik och moral är något ssom är viktigt att vi har med oss i alla situationer. Historiskt sett så har det varit religionens roll att lära oss den. Jag hoppas vi kan sprida den goda moralen ändå. Alla som skaffar/har barn har ju världens chans att överföra en god moral. Där har vi alla en viktig roll. Lycks till med filosofin! Se upp med att tänka för mycket bara, det gör en lätt knäpp:-)